Tématika vztahů mezi rostlinami a atmosférou v aktuální výuce přírodopisu na 2.stupni ZŠ - Čekal, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá tematikou vztahu mezi rostlinami a atmosférou v aktuální výuce přírodopisu na 2. stupni základních škol. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to teoretickou a praktickou. V teoretické části je rozebírána problematika tří okruhů v bakalářské práci dále sledovaných, a to: 1. Rostliny ve vztahu ke koloběhu uhlíku, 2. Vliv atmosféry na rostliny 3. Význam rostlin pro atmosféru. V praktické části je pak obsažen monitoring výskytu jednotlivých okruhů v učebnicích základní školy (pomocí tabulek) a dále analýza znalostí problematiky těchto okruhů u žáků 9. ročníků ZŠ provedená na základě didaktického testu, který je zpracován formou grafů.
Relation between plants and atmosphere in the current education of Science on the second stage of basic schools
Keywords: fotosyntéza; dýchání; rozklad rostlinných těl; teplota ovzduší; vlhkost vzduchu; znečištění ovzduší; ozon; transpirace; pohlcování polutantů; photosynthesis; breathing; plant bodies decomposition; air temperature; air moisture; air pollution; ozone; transpiration and absorption of pollutants