Využití indivduálních akčních plánů na úřadech práce pro zkvalitnění práce s nezaměstnanými - Baková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Problematika využití individuálních akčních plánů na úřadech práce je v současné době dosti oţehavé téma, obzvláště pak v souvislosti se stávajícím systémem povinného zařazování uchazečů o zaměstnání do individuálního akčního plánu, kteří jsou v evidenci úřadu práce déle jak 5 měsíců. Na základě své bakalářské práce jsem proto chtěla zjistit dva cíle. Prvním hlavním cílem práce bylo zmapování názorů poradců ke zprostředkování zaměstnání na to, zda individuální akční plán zvyšuje uplatnitelnost na trhu práce a druhý dílčí cíl zjišťoval, jestli individuální akční plán usnadňuje poradcům ke zprostředkování zaměstnání spolupráci s uchazečem o zaměstnání. Teoretická část této práce je zaměřena na teoretické vymezení této problematiky, včetně souvisejících témat. Informace potřebné pro zpracování bakalářské práce byly získány metodou kvalitativního výzkumu, technikou polořízeného rozhovoru s pracovníky Úřadu práce České republiky a to kontaktních pracovišť v Českých Budějovicích, v Českém Krumlově a v Kaplici. Celkem mi poskytlo rozhovor šest poradců ke zprostředkování zaměstnání a jeden vedoucí pracovník oddělení poradenství ke zprostředkování zaměstnání. Interview probíhaly v období od června do srpna 2011. Z výsledků výzkumu vyplývá, ţe poradci ke zprostředkování zaměstnání se ve větší míře shodují, ţe individuální akční plán nezvyšuje uplatnitelnost na trhu práce a ţe pro uchazeče není přínosem. Tento poradenský nástroj většina dotazovaných vnímá pouze jako administrativní formalitu s tvrzením, ţe klientovi neposkytuje ţádné aktivity, které by mu nemohly být nabídnuty i bez IAP. Výsledky práce dále ukazují, ţe poradcům ke zprostředkování zaměstnání spolupráci s klientem nijak zvlášť neusnadňuje, pouze ho dle jejich názorů lze vyuţít jako donucovací prostředek k zařazení klienta do projektů a k plnění aktivních kroků sepsaných v tomto dokumentu.
The individual action plan utilization at employment offices as a tool for improvemet of the quality of work with the unemployed.
Keywords: Individuální akční plán; Nezaměstnanost; Úřad práce; Individual action plans; Unemployment; Job centre