Aktuální otázky trestné činnosti páchané na mládeži - Levá, Dominika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce na téma ?Aktuální otázky trestné činnosti páchané na mládeži? se v teoretické části zabývá základními informacemi o problematice této trestné činnosti. Vysvětluje z psychologického a právního pohledu pojem mládež, popisuje mezinárodní dokumenty vztahující se k dané problematice a analyzuje pachatele těchto trestných činů. S ohledem na cíle práce provádí rozbor nové trestně právní ochrany mládeže účinné od 1. ledna 2010, s krátkým srovnáním předchozí právní úpravy, a možnosti řešení (pomoc obětem). Empirická část bakalářské práce obsahuje cíle, hypotézy, metodu výzkumu a charakteristiku výzkumného souboru. Sběr dat byl realizován metodou kvantitativního výzkumu pomocí dotazníkového šetření, který se skládal z 15 otázek. Zkoumaný vzorek tvořili žáci 6. ? 9. (mládež ve věku 11 ? 15 let) tříd ze dvou základních škol v okrese Český Krumlov (ZŠ Velešín a ZŠ Linecká). Cílem praktické části bylo zjistit v jakém zastoupení páchají muži a ženy trestnou činnost na mládeži, zda-li zná oběť útočníka, nebo jde o úplně cizí osobu. Z výzkumu vyplynulo, že mezi pachateli trestné činnosti páchané na mládeži převažuje mužská populace nad ženskou populací. Ve většině ataků šlo o přibližně starého pachatele z blízkého sociálního okolí oběti. Bakalářská práce může být využita jako informativní materiál pro výchovné poradce, rodiče a pedagogy základních a středních škol.
Current issues of crime committed against young people
Keywords: Mládež; pachatel; sexuální zneužívání; syndrom CAN; trestná činnost; trestní zákon; Young people; perpetrator; sexual abuse; syndrome CAN; crime; criminal law