Rozpočtová soustava a rozpočtový proces - Zevelová, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce na téma: Rozpočtová soustava a rozpočtový proces se zabývá charakteristikou jednotlivých úrovní rozpočtové soustavy, tedy soustavou veřejných rozpočtů a mimorozpočtových fondů. Je zde popsána i problematika rozpočtového procesu a rozpočtových zásad a pravidel, která se používají při tvorbě rozpočtu. V teoretické části práce je využito kompilační metody. V praktické části práce je použita metoda komparace a metoda analýzy. Analyzován je rozpočet města Jindřichův Hradec. V této části se práce zaměřuje na porovnání příjmových a výdajových nástrojů města. Dále jsou v práci porovnávány rozpočtové roky 2013, 2014, 2015 a 2016 z dostupných dat Městského úřadu Jindřichova Hradce a Ministerstva financí České republiky, konkrétně ze specializovaného informačního portálu MONITOR. V závěru praktické části je analyzováno celkové zhodnocení hospodaření města Jindřichův Hradec ve sledovaných letech 2013 - 2016. Problematika veřejných rozpočtů je velmi důležitá už z toho důvodu, že každý občan České republiky platí daně, místní a správní poplatky, které jsou příjmem územních rozpočtů. Podstatou obecního, ale i krajského a státního, rozpočtu je dosáhnout vyrovnanosti v hospodaření a mít přehled o výši příjmů a výdajů. U výdajů je zásadní, i v jaké výši a na jaký účel jsou finanční prostředky použity. Z tohoto důvodu je třeba snažit se porozumět a získat představu, jak by měl daný rozpočet vypadat.
The budgetary system and budgeting process
Keywords: veřejné finance; veřejná správa; územní samospráva; rozpočet územní samosprávy; rozpočtová soustava; rozpočtový proces; fiskální decentralizace; public finance; public administration; municipal authorities; budget of local government; budgetary system; budgeting principles; fiscal decentralization