Institut krajní nouze v operačním řízení Hasičského záchranného sboru České republiky. - Králík, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá využitím institutu krajní nouze v zásahové činnosti jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky. Podává stručný a ucelený pohled na problematiku krajní nouze de lege lata a na postavení institutu krajní nouze v systému okolností vylučujících protiprávnost. Věnuje se rozboru zákonných podmínek užití institutu krajní nouze a podmínek vybočení z mezí krajní nouze. Práce se soustředí na problematiku využití jednání v krajní nouzi při záchraně lidského života a ochraně majetku při zdolávání požárů a řešení mimořádných událostí, které ohrožují zdraví a životy osob a způsobují výrazné majetkové škody, jejichž minimalizace je základním posláním Hasičského záchranného sboru České republiky. Upozorňuje na možná úskalí a dopady na příslušníka, které mohou při nesprávném výkladu krajní nouze nastat.
The institute of extreme emergency in the operational management of the Fire Rescue Service of the Czech Republic.