Nabídka volnočasových pohybových aktivit pro děti s disabilitou v okrese Prachatice - Valentová, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem bakalářské práce je nabídka volnočasových pohybových aktivit pro děti s disabilitou ve věku 8 - 15 let v okrese Prachatice. Práce se skládá ze dvou hlavních částí. První část, teoretická, vysvětluje odborné náležitosti týkající se mentální, zrakové i sluchové disability. Praktická část se zabývá výzkumným šetřením. Ve druhé části svého výzkumného šetření používám strukturovaný dotazník, který jsem předložila ředitelům sportovišť, trenérům, dětem s disabilitou i intaktním dětem a rodičům dětí s disabilitou. Byla zkoumána nabídka volnočasových pohybových aktivit, která je pro děti s disabilitou sluchovou a mentální poměrně četná oproti nabídce pro děti se zrakovou disabilitou. Z informací byla také zjištěna odbornost trenérů. 35% trenérů je bez sportovního vzdělání, 65% trenérů vlastní trenérskou licenci, instruktorské či cvičitelské průkazy, nebo jsou fyzioterapeuty. Byl proveden průzkum možností integrace dětí s disabilitou mezi intaktní děti.
Availability of physical activities for children with disabilities in their leisure time in Prachatice area.
Keywords: dítě s disabilitou; volnočasová aktivita; mentální disabilita; sluchová disabilita; zraková disabilita; volnočasová pohybová aktivita; child with disability; leisure time activity; mental disability; hearing disability; visual disability; leisure time physical activity