Analýza žákovských koncepcí vybraného tématu prostřednictvím výtvarného vyjádření žáků 1. stupně ZŠ - Šandová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce ověřuje vědomosti žáků prvního stupně o vybraném přírodovědném tématu morfologie rostlin. Úroveň znalostí byla zjišťována didaktickým testem s využitím žákovské kresby a jejího popisu. Práce se dále zabývá analýzou učebnic využívaných na zájmové škole a kvalitou obsažených obrazových materiálů. Výsledky diplomové práce slouží k vytvoření obrazu o tom, zda jsou žáci schopni se vyjádřit pomocí kresby, ověřit kresbu jako jeden z možných způsobů testování a jaké znalosti z oblasti morfologie rostlin žáci mají.
Analysis of primary school pupils' concepts of a chosen topic through an artistic expression
Keywords: morfologie rostlin; dětská kresba; primární vzdělávání; výzkum; přírodovědné vzdělávání; plant morphology; children´s drawing; primary education; research; science education