Územní polarita socioekonomické diferenciace Polska - Vácha, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zaměřuje na územní polaritu socioekonomické diferenciace Polska, jíž studuje prostřednictvím prostorové analýzy vybraných ukazatelů. Hlavním cílem je detekce regionálních disparit a hledání determinantů, které se na jejich vzniku podílejí. Indikátory jsou vybrány tak, aby postihly širokou geografickou realitu. Podle charakteru se dělí do tří kategorií ekonomické, sociální a ostatní. Patří sem hrubý domácí produkt na jednoho obyvatele, míra nezaměstnanosti, celkový přírůstek obyvatel, hustota železniční sítě či výsledky parlamentních voleb. Práce se sice primárně orientuje na území Polska, ale pozornost se částečně upírá i na evropský kontext. Mezi závěrečné výstupy se vedle určení hlavních determinantů řadí také vymezení míry územní polarity.
Territorial polarity socio-economic differentiation in Poland
Keywords: Polsko; střední Evropa; územní polarita; socioekonomická diferenciace; indikátory; determinanty; Poland; Central Europe; territorial polarity; socio-economic differentiation; indicators; determinants