Odběry biologického materiálu v kontextu s vývojem - Heresová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se věnuje Odběrům biologického materiálu v kontextu s vývojem.Bakalářská práce je členěna do několika celků. Krev, významní představitelé,vstupy do krevního řečiště, pomůcky, odběry krve, současné odběrové systémy a v neposlední řadě odběrové místnosti.V první oblasti práce jsme se věnovali samotné krvi. Tomu, co krev vlastně je. Další oblast je věnována významným představitelům. Zde je možné se dozvědět něco o Galénovi, neboli lékaři gladiátorů nebo Williemu Harveyovi, objeviteli krevního oběhu. Dalším významným představitelem v tomto oddílu je Křišťan z Prachatic, aletaké Jan Janský, "objevitel" krevních skupin. Třetí oblast se věnuje vstupům dokrevního řečiště. V tomto oddíle je možné se dočíst, co to pouštění žilou vlastně je ajeho způsoby provedení (např. přikládání baněk nebo použití pijavic). Další oblastí práce jsou pomůcky, které je možno využít k odběrům krve. Jsou zde zmíněny injekčnístříkačky, injekční jehly, nádoby pro odběr krve, obvazový materiál, rukavice, škrtidla a v neposlední řadě glukometry. Každá z pomůcek je psána od její nestarší písemné zmínky až po tu současnou. Pátá oblast se věnuje odběrům krve. Můžete zde také narazit na zmínku o nezbytně nutných preparátech obsažených ve zkumavkách. Dále je v oddíle možné se dozvědět o historii, ale také o současnosti odběrů jak kapilární, tak i venózní krve. Další neméně důležitou součástí této bakalářské práce jsou současné odběrové systémy. Zde se dozvídáme, jak funguje systém BD Vacutainer a systém Sarstedt. Mezi zmiňovanými systémy jsou také na první pohled patrné rozdíly (nejen v barevnosti zkumavek, ale také v samotném používání). Poslední částí jsou odběrové místnosti. V této části je vysvětleno, jak vypadaly odběrové místnosti v historii (od jejich první písemné zmínky) a jak se postupem času měnily nejen stran vybavení až po současnost.
Sampling of biological material in the context of development
Keywords: Odběry krve; Galénos; William Harvey; Křišťan z Prachatic; Jan Janský; pouštění žilou; flebotomie; odběrové systémy; Blood drawing; Galen; William Harvey; Cristannus de Prachaticz; Jan Janský; bloodletting; phlebotomy; collection systems