Matematika, nůžky a papír. - Šmídová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na výuku matematiky prostřednictvím skládání papíru metodou origami, sliceforms a paperfolding. V práci jsou vypsány vybrané geometrické útvary a jejich vlastnosti, které jsou detailněji přiblíženy obrázky vytvořené v matematickém softwaru GeoGebra. Vybrané útvary jsou obohaceny o návody a postupy, jak daný útvar z vyrobit papíru. Práce obsahuje výukové aktivity, úlohy, kterými žáci prochází společně s učitelem, krok za krokem. Žáci si opakují učivo a budují tak systém základních geometrických pojmů pomocí skládání papíru. Následně své dovednosti získané skládáním papíru a termíny s tím spojené žáci využijí v pracovních listech.
Mathematics, scissors and paper.
Keywords: geometrie; matematika; origami; paperfolding; pedagogika; práce s nůžkami a papírem; prostorová představivost; sliceforms; geometry; Mathematics; origami; paperfolding; education; teaching; using scissors and paper; three-dimensional visualization; sliceforms