Školní připravenost dětí z mateřské školy alternativního typu (Marie Montessori) - Kerhartová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání školní připravenosti dětí z klasické mateřské školy a mateřské školy typu Montessori. Teoretická část se proto věnuje osobnosti Marie Montessori a jejím pedagogickým principům a názorům. Dále se práce věnuje didaktickým pomůckám, které jsou při Montessori výuce využívány. Praktická část si poté všímá porovnání připravenosti dětí z klasické a Montessori školky na školní docházku z pohledu rodičů a učitelů. Využity jsou výukové materiály a pomůcky, které děti ve výuce používají. Dalším ukazatelem by měly být strukturované rozhovory, dotazníky a názory pedagogů.
School preparation of children from pre-school alternative type (Mary Montessori)
Keywords: Marie Montessori; Montessori přístup; školní zralost; didaktické pomůcky; školní připravenost; senzitivní fáze; Maria Montessori; Montessori way; school maturity; didactic tools; school preparation; sensitive phase