Hodnocení laterality koní - Sedláčková Hanzlíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Lateralita je schopnost živočichů předvídatelně a nenáhodně upřednostňovat při nejrůznějších činnostech pravou či levou stranu těla. Cílem této diplomové práce bylo vytvořit přehled o dosavadních vědeckých poznatcích týkajících se laterality hospodářských zvířat se zaměřením na koně. V další části bylo cílem vyhodnotit lateralitu koní s využitím pěti testů a následně vyhodnotit a porovnat jejich výsledky. Celkem bylo testováno osm koní plemene Český teplokrevník pěti rozdílnými testy laterality a uskutečněno bylo 1216 měření. Testování koní bylo provedeno na rodinné ekologické farmě, zabývající se jak živočišnou - chovem koní, tak i rostlinnou výrobou. Každý kůň byl testován třemi testy vyhodnocujícími motorickou lateralitu (test preference přední nohy při pasení, při nacválávání a preference používání přední končetiny při vstávání z ležící polohy), jedním testem vyhodnocujícím senzorickou lateralitu (olfaktorický test preference používání jedné nosní dírky před druhou) a hodnocením čelních vírů na hlavě. Lateralita byla určena výpočtem indexu laterality (LI). Výsledky byly hodnoceny pomocí statistického programu Statistika 12 (TIBCO?), chí-kvadrát testu a korelační analýzy. U čtyř koní došlo ke shodě u většiny testů laterality. Celkem bylo 62,5 % koní ambilaterálních, 25 % koní levostranných a 12,5 % pravostranných. Nebyl prokázán vliv věku (p = 0,549) ani pohlaví (p = 0,202) na lateralitu koní. Jako nejvíce spolehlivé se ukázaly testy motorické (67 až 100 %). Naopak nejméně spolehlivý byl olfaktorický test, který vykazoval nejvyšší chybovost, a to 87,5 %. Znalost senzorické a emoční lateralizace může být prospěšná při různých typech tréninku, výcviku, ale i v běžném životě koně.
Evaluation of laterality of horses
Keywords: lateralita; kůň; testy laterality; stranová preference; laterality; horse; laterality tests; side preferences