Rodina s mentálně postiženým dítětem a společnost aneb pohled na etický přístup odborníků a sociálního okolí očima rodiny - Pazderská, Soňa (Jihočeská univerzita, 2012)
V diplomové práci se zabývám tím, jak rodina s mentálně postiženým dítětem vnímá přístup sociálního okolí a odborníků vůči sobě. Práce obsahuje základní pojmy týkající se zde zkoumané problematiky. Dále je zde uveden, jaký význam mají etické kodexy odborných profesí jako jsou lékaři, sociální pracovníci a pedagogové. Způsob, jakým má lékař komunikovat s rodiči postiženého dítěte a jak sdělit nepříznivou diagnózu, je v práci popsán také. Způsob, jak se rodiče v jednotlivých fázích vyrovnávají s diagnózou svého dítěte, jsou rovněž uvedeny v práci. Sociální vyloučení, kterým je tato rodina ohrožena, je objasněno v krátké kapitole teoretické části. Ve výzkumné části je popsán sběr dat, který byl uskutečněn formou rozhovorů s rodinami s mentálně postiženým dítětem. Po metodice sběru dat následuje analýza odpovědí na předem stanovené výzkumné otázky. Konečné výsledky jsou shrnuty v přehledných tabulkách.
Family of mentally handicapped child and society, or look at the ethical approach of professionals and social environment through the eyes of the family
Keywords: Rodina; mentální postižení; společnost; sociální okolí; odborník; etický přístup; etický kodex; family; mental disability; society; social environment; expert; ethical approach; code of ethics