Četnictvo za dob našich prababiček a pradědů - Hadrava, Martin (Jihočeská univerzita, 2007)
Má diplomová práce s názvem Četnictvo za dob našich prababiček a pradědů je zaměřena ve svém úvodu na historii a vývoj četnictva, jako složku bezpečnostního sboru a poté zaměřena především na konkrétní službu četníka na stanici. Hlavními prameny, ze kterých vychází má práce jsou písemnosti úřední povahy, které pocházejí z činnosti vybraných jihočeských četnických stanic a jsou součástí státních okresních archívů. Celá práce je rozdělena do 6 kapitol. První kapitola pojednává o vzniku, historii a vývoji četnictva. Druhá kapitola se zaměřuje na četníka, na to, jak a za jakých podmínek mohl být přijat k četnictvu a věnuji se i kasárnám, místu kde žil a pracoval. Třetí kapitola je věnována služební každodennosti. Ve čtvrté kapitole popisuji četnické stanice Cehnice a Strakonice, zvláštní část kapitoly je věnovaná vnější obchůzkové službě, kterou vykonávali četníci těchto stanic. Předmětem páté kapitoly jsou služební výkony četníků a nejčastější trestné činy a přestupky, které museli vyšetřovat. V šesté kapitole se zmiňuji k rozdílům mezi četnickými stanicemi v Cehnicích a Strakonicích.
The Gendrarmerie in the Time of our Grandmothers and Grandfathers
Keywords: četnictva; četníka; každodennost; Cehnice; Strakonice; gendarmerie; gendarmery; everydayness; Cehnice; Strakonice