ETIKA V ZÁJMOVÝCH ČINNOSTECH SENIORŮ - Maliňáková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá zdůrazněním nezbytnosti dodržování zásad etiky a Etického kodexu při zájmové, aktivizační a relaxační činnosti se seniory. Poukazuje na to, že naše populace stárne. V teoretické části vysvětluje pojem Etika, Etický kodex a vše, co s tím to tématem souvisí. Dále se zabývá popisem seniorského věku - stářím a stárnutím, změnami a zvláštnostmi toho vývojového období. V závěru teoretické části zmiňuje existenci Národního programu přípravy na stárnutí a také nový sociální zákon. Cílem praktické části práce je pomocí dotazníkového šetření zmapování povědomí občanů o zájmových aktivitách a činnostech seniorů v různých sociálních zařízeních s přihlédnutím k dodržování zásad etiky a Etického kodexu. Je třeba připomenout, že lidé by měli chápat stárnutí jako nedílnou součást života a již od mládí si uvědomovat, že tak jak přistupují ke kvalitám a etice současného života, takovou kvalitu bude mít jejich život ve stáří. Etické přístupy k lidem starším by měly být součástí výchovy již od dětství.
Ethics in the spare-time activities of old people
Keywords: Klíčová slova: etika; Etický kodex; stáří; senior; pomáhající profese; péče o staré; aktivizační činnosti; Keywords: ethics; ethics code; old age; senior; assisting work; care of old people; activating methods