Rizikové chování v závislosti na genu alela A1 pro dopaminový receptor D2 - Michl Egriová, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Studie publikované od roku 1990, které se zabývají vztahem genetického polymorfismu genu pro dopaminový receptor D2 (DRD2) ve vztahu k alkoholismu nebo k dalším poruchám či onemocněním, přinášely rozporuplné výsledky. To vedlo autorku této práce k bližšímu prozkoumání vztahu mezi genetickým polymorfismem genu alela A1 pro DRD2 a rizikovou konzumací alkoholu v České republice se zaměřením na uměleckou oblast. Do studie bylo zapojeno celkem 29 probandů, z toho 15 umělců a 14 "neumělců". Kritériem pro výběr zkoumaného vzorku byl typ profesního zaměření (umělecké, neumělecké). Pomocí genetické analýzy krve (metodou PCR-RFLP) byl určen genotyp. Pouze u "neumělců" byla zjištěna přítomnost genetického polymorfismu alely A1 pro DRD2 (dispozice k inklinaci k rizikovému chování ve vztahu k alkoholu). Za použití metod EEG, testu AUDIT a dotazníku temperamentu byly zjištěny další parametry. Statistickou analýzou byla potvrzena souvislost mezi výskytem alely A1 pro DRD2 a vyšší amplitudou komponenty P300 (p=0,0000421). U umělců introvertů (n=9) byla statisticky prokázaná rizikovější konzumace alkoholu, která byla zjištěna z testu AUDIT (p=0,02298).
Risk behavior based on the gene allele A1 for dopamine receptor D2
Keywords: Rizikové chování; alkohol; dopamin; alela A1; DRD2; genetický polymorfismus; EEG; Risk behavior; alcohol; dopamine; allele A1; DRD2; genetic polymorphism; EEG