Osvobození Karlových Varů v květnu 1945 - Jánská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce na téma ''Osvobození Karlových Varů v květnu 1945'' se věnuje období konce druhé světové války a osvobození města. Nejprve je v této práci zmíněn historický kontext nejen domácí, ale i mezinárodní. Následuje výklad historického vývoje ve městě, na které se v práci zaměřujeme.Hlavní částí práce je pokus o rekonstrukci událostí z jara 1945, hlavně osvobozovacích akcí v Karlových Varech a blízkém okolí města. V následující části se zabýváme událostmi po ukončení války, zejména problematikou vysidlování Němců, a to nejen v Československu, ale především v Karlových Varech. V závěru práce si nastíníme proces nového osidlování Karlovarska. Pro upřesnění této diplomové práce jsou v závěru připojeny přílohy, obsahující nejen dokumenty, ale také dobové fotografie. Práce vychází ze studia celostátní a regionální literatury a dobových pramenů( archivní materiál, materiály Muzea Karlovy Vary ).
The liberation of Karlovy Vary in may 1945
The liberation of Karlovy Vary in may 1945