Struktura osobnostních rysů u potomstva - Janda, Patrik (Jihočeská univerzita, 2016)
Úkolem této práce bylo sestavit chovné páry živorodek Endlerových (Poecilia wingei), stanovit jejich osobnostní rysy ("shy" a "bold"). Poté od těchto párů odchovat potomstvo, u kterého jsem stanovoval téže osobnostní rysy jako u jejich rodičů pomocí stejného postupu. Nakonec by měla být zhodnocena skladba sledovaných osobnostních rysů v potomstvu, porovnána se stavem u rodičů a vypočítána jejich dědivost. Osobnostní rysy byly stanoveny pomocí modifikovaného "Open field" testu (test otevřeného prostředí) kombinovaného s tzv. standard emergence testem (test pro měření doby potřebné k opuštění bezpečného úkrytu). Na základě naměřených dat došlo k rozdělení jedinců na "shy" a "bold" jedince. Poté byly složeny "shy", bold a kombinované páry (pár "shy" byl složen ze dvou jedinců "shy", pár "bold" ze dvou jedinců "bold" a kombinovaný pár vždy z jednoho jedince "shy" a jednoho jedince "bold"). Po odchování potomků těchto párů byly stejným způsobem určeny jejich osobnostní znaky ("shy" a "bold"). Vyhodnocením výsledků byla spočítána dědivost těchto znaků. Při tomto experimentu byla navíc sledována u každého jedince i preference pozice ve sloupci vody při vložení do experimentálního akvária. Dále jsem zjišťoval, zda lze zvýšit počet potomků složením aktivnějšího ("bold") páru, méně aktivního ("shy") páru nebo jejich kombinací.
Animal personality structure in offspring
Keywords: osobnostní rysy; shy-bold kontinuum; živorodka Endlerova; "Open field" test; personality traits; shy-bold continuum; Endler's guppy; "Open Field" test