Vliv preanalytické fáze na vyšetření glukózy a kália v krvi. - Černá, Iva (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá stanovením stability u glukózy a draslíku v krvi. Cílem této práce bylo otestovat stabilitu u obou zmíněných analytů a to vzhledem k prodlužujícímu se času od odběru vzorku po jeho separaci a teplotním podmínkám při skladování vzorků před analýzou. U glukózy byla stabilita testovaná ještě ve dvou různých materiálech a to v séru a plazmě s přídavkem inhibitoru glykolýzy.
Influence of the pre-analytical phase on glucose and potassium blood examination.
Keywords: Glukóza; draslík; preanalytická fáze; stabilita analytů; prodleva před separací.; Glucose; potassium; preanalytic phase; stability of analytes; delay before separation.