Filozofický příběh v předškolním vzdělávání - Tomandlová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své bakalářské práci se zabývám filozofickým příběhem a nejvhodnějším způsobem jak s předškolními dětmi příběh realizovat. V teoretické části představuji Filozofii pro děti jako pedagogickou disciplínu a vymezuji klíčově pojmy: filozofický příběh, myšlení, komunikace, morální vědomí a prosociální cítění. V praktické části popisuji realizaci příběhu Nemocnice pro panenky dvěma metodami, zabývám se experimentem, kterým jsem zkoumala, zda má filozofický příběh vliv na rozvoj tvořivého myšlení předškolních dětí a rozhovorem, který měl ověřit, zda práce s filozofickým příběhem podporuje u těchto dětí i prosociální cítění a morální vědomí.
Philosophical Story in preschool Education
Keywords: Filozofie pro děti; filozofický příběh; myšlení; komunikace; morální vědomí; prosociální cítění; předškolní vzdělávání; Philosophy for children; philosophical story; cogitation; communication; moral conscience; pro-social feeling; preschool education