Mezidruhové rozdíly v chování v testu s novým předmětem u drápkatých opic - Albrecht Lišková, Romana (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním předmětem této práce bylo zaznamenat reakce pěti druhů opic čeledi Callitrichidae v testu s novým předmětem a následně vyhodnotit, zda se reakce liší v závislosti na druhu, pohlaví, umístění předmětu a typu předmětu. Pozorování byla zaměřena na následující druhy: tamarín pinčí (Saguinus oedipus), tamarín žlutoruký (Saguinus midas), tamarín sedlový (Saguinus fuscicollis), kosman bělovousý (Callithrix jacchus), kosman běločelý (Callithrix geoffroyi). Byla použita metoda přímého pozorování. Časový limit pro provedení každého pokusu byl 20 minut, během kterých se zaznamenávalo, zda a kdo z jedinců se přiblížil k předmětu a zda došlo ke kontaktu s předmětem.
Inter-species differences in novel object test in callitrichid monkeys
Keywords: drápkaté opice; plastová botička; hliníková kulička; venkovní voliéra; vnitřní ubikace; kosmanovití (Callitrichidae); tamarín pinčí (Saguinus oedipus); tamarín žlutoruký (Saguinus midas); tamarín sedlový (Saguinus fuscicollis); kosman bělovousý (Callithrix jacchus); kosman běločelý (Callithrix geoffroyi).; clawed monkeys; plastic shoe; aluminium ball; outside aviary; inside aviary; Callitrichids (Callitrichidae); Cotton-top tamarin (Saguinus Oidipus); Golden-handed tamarin (Saguinus midas); Saddle-back tamarin (Saguinus fuscicollis); Common marmoset (Callithrix jacchus); Geoffroy's Tufted ? ear marmoset (Callithrix geoffroyi).