Výtvarná metafora agrese v tvorbě dětí mladšího školního věku - Andrijková, Lívia (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalárska práca pojednáva o výtvarnej metafore agresie vo výtvarnom prejave detí mladšieho školského veku s prejavmi agresívneho správania. Pozorovaná je výtvarná produkcia detí Súkromnej základnej umeleckej školy. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Obsah teoretickej časti je rozdelený na tri základné kapitoly. Prvá zahŕňa rôzne teoretické prístupy týkajúce sa pojmu agresia. Druhá kapitola pojednáva o agresii detí v mladšom školskom veku. Sú v nej opísané vplyvy, typy, formy a taktiež rozdiely agresívnych prejavov medzi chlapcami a dievčatami. V tretej kapitole je popisovaný spôsob výtvarného zobrazovania agresie. Kapitola zahŕňa základné arteterapeutické tézy a princípy, typické pre prácu s afektom agresie. V praktickej časti sú pozorované výtvarné práce dvoch chlapcov rôzneho veku, ktorých správanie bolo vnímané ako agresívne. Cieľom je hľadať výtvarnú metaforu agresie u vybraných žiakov. Výsledky sú získané na základe pozorovania výtvarnej symboliky a vopred stanovených kritérií.
Art aggression metaphor in the creation of children in the school age
Keywords: agresia; výtvarná metafora agresie; mladší školský vek; ontogenéza kresby; detská tvorba; aggression; artistic metaphor of aggression; younger school age; ontogenesis of artwork; children's art