Rozpočtový proces města - analýza a návrhy na zlepšení - Hampelová, Anna (Jihočeská univerzita, 2009)
Příprava rozpočtového procesu je složitý proces, který zahrnuje celou řadu kroků, které jsou mezi s sebou propojené a tvoří jeden celek. Základní požadavky upravují různé zákony a vyhlášky, ale zbytek je v kompetenci jednotlivých měst a obcí. Rozpočtový proces zahrnuje několik etap. Správně sestavený rozpočtový výhled, rozpočet, provádění jeho změn, pravidelná a účinná kontrola hospodaření ze strany zastupitelstva, komisí a občanů, patří mezi faktory, které příznivě ovliňují rozvoj měst a obcí. Sestavit rozpočet je možné různými způsoby. Jde o tzv. klasické přístupy, které jsou zatím nejvíce využívány. V poslední době se hodně mluví a začínají se zavádět do praxe také nové přístupy rozpočtování, které využívají techniky finančního plánování, kontroly a auditu. Tyto metody kladou důraz na to, aby byly finanční prostředky co nejlépe a nejefektivněji využívány a nedocházelo k plýtvání státními prostředky. Do budoucna se předpokládá jejich postupný rozvoj. V současné době ja však o nich jen malá povědomost.
The Budget Process of a Town - The Analysis and the Possibilities of Improving
Keywords: Územní samospráva; rozpočtový proces; rozpočtový výhled; rozpočtové období; rozpočet; rozpočtová opatření; alternativní metody rozpočtování; kontrola hospodaření.; The municipal authorities; budget process; budget view; budget period; budget; the alternative methods; control of the economy.