Rodové statky v ČR (současný stav a budoucnost) - Brom, Václav (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce podává přehled o rodových statcích, o lidech a o životě na vesnici. Rodové statky byly nedílnou součástí vesnice. V tradičním sociálním rozvrstvení venkovské komunity stáli majitelé rodových statků na vrcholu pomyslného žebříčku. Ve své práci popíši práce na rodových statcích, život na vesnici, to vše v období 20. století. Na vybraných usedlostech se seznámíme s životem na rodových usedlostech a na vsi.
Family farms in CR (recent stage and the future development)
Keywords: Rodový statek; green care; ekologické zemědělství; farma; zemědělství; tradice; historie; rodina; Ancestral farm; green care; organic farming; farm; agriculture; tradition; history; family