Kvalita života v seniorském věku u žen a mužů v domově seniorů " Pod Lipami" ve Smečně, okres Kladno. - Pinkasová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2011)
Název mé bakalářské práce je Kvalita života v seniorském věku žen a mužů v domově seniorů ?Pod Lipami? ve Smečně, okres Kladno. Toto téma jsem zvolila, protože stárnutí populace se stává stále větším problémem, který nemůže být ignorován a který je fenoménem naší doby. Ovlivňuje jak jednotlivce, tak společenský život. Téma mé bakalářské práce je zaměřeno na otázku kvality života seniorů. Teoretická část práce popisuje výrazy demografie stárnutí, dále se zabývá různými aspekty stáří, výrazy geriatrie a gerontologie, zdravotním stavem starších lidí, kvalitou života a jejími determinantami, které ovlivňují život seniorů. Teoretická část vychází z poznatků odborné literatury. Zabývá se oblastmi stárnutí a stáří, teoretickým vymezením kvality života a péčí o seniory. Praktická část je zaměřena na vlastní šetření a vyhodnocení kvality života seniorů.
The Quality of Life by Clients at Seniors Houses " Pod Lipami" in Smečno, Kladno´s Region
Keywords: kvalita života; senioři; geriatrie; gerontologie; seniorský věk; domovy pro seniory; aktivity seniorů; intervenční program; life quality; senior; geriatrics; gerontology; senior life; senior houses; senior activities; intervention program