Zhodnocení biotopů s výskytem kriticky ohroženého druhu Gentianella praecox subsp. bohemica na Chvalšinsku a Českokrumlovsku - Košková, Irena (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce měla zhodnotit biotopy s výskytem Gentianella praecox subsp. bohemica na Chvalšinsku a Českokrumlovsku. Oblast zahrnuje osm lokalit výskytu taxonu. V literární části byl podán přehled o biologii a ekologii druhu. Tato část byla také doplněna informacemi o příčinách ohrožení a ochraně taxonu. Zvláštní kapitola byla věnována záchrannému programu. V metodické části byl charakterizován sledovaný areál s jednotlivými lokalitami. Dále tato část obsahovala postup vytváření a vyhodnocení fytocenologických snímků. Kapitolu doplnily informace o počtu vykvetlých exemplářů, které u druhu Gentianella praecox subsp. bohemica prezentují stav populací na jednotlivých stanovištích. Pomocí statistického vyhodnocení fytocenologických snímků byl mimo jiné prokázán posun v druhovém složení i pokryvnosti, a to nejvíce u všech lokalit na Svatém Kříži (Chvalšiny). Ukazatelem změny na těchto stanovištích byl také nárůst v pokryvnosti mezičtějších druhů Plantago lanceolata, Achillea millefolium, a Lotus corniculatus. Počty vykvetlých exemplářů Gentianella praecox subsp. bohemica vykazovaly vysokou meziroční fluktuaci.
Evaluation habitats with the occurrence of critically endangered species Gentianella Praecox, subsp . Bohemica in the Chvalšiny and Český Krumlov areas
Keywords: Gentianella praecox subsp. bohemica; hořeček mnohotvarý český; biotop; fytocenologický snímek; management; ochrana.; Gentianella Praecox subsp. Bohemica; multiform Bohemian gentian; habitat; phytocoenological relevé; management; protection.