Vliv hygienicky ošetřené vody na srdeční frekvenci raka a jejich následnou mortalitu - Malinovska, Viktoriia (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce bylo vyhodnocení fyziologické odezvy u raků nacházejících se ve vodě bezprostředně po hygienickém ošetření pomocí oxidu chloričitého (ClO2). K zaznamenání pohybové a srdeční aktivity byl použit patentovaný neinvazivní monitorovací systém. Monitorování probíhalo od února do srpna 2017 v provozních podmínkách soukromého podniku "Pivovar Protivín, a.s." v České republice. Dospělí jedinci raka signálního Pacifastacus leniusculus, byli individuálně drženi v průtočných akváriích nacházejících se za vyústěním ze zařízení k hygienickému ošetření vody produkujícím ClO2 v koncentraci od 0,01 do 0,29 mg?l-1. Pozorovaná reakce raků na dezinfekční prostředek se u jednotlivců lišila, což lze vysvětlit odlišným funkčním stavem a individuální reakcí na podněty. Denní rytmus některých raků byl narušen i při nejnižších koncentracích ClO2 (0,01-0,2 mg.l-1), zatímco vyšší koncentrace ( 0,2 mg.l-1) ovlivnila všechny jedince a výrazně zvýšila mortalitu. V průběhu celého sledování byli raci vystaveni maximálním koncentracím (0,2-0,29 mg.l-1) dvacet osmkrát, kdy došlo po několika dnech k úmrtí celkově u 25 jedinců. V průměru raci uhynuli 3-4 týdny po umístění do experimentálního systému. Výsledky naznačují, že vystavení raků oxidu chloričitému ovlivňuje jejich fyziologii, nicméně je zapotřebí dalšího studia ke zjištění vlivu oxidu chloričitého na vnitřní orgány raků.
Effect of hygienically treated water on crayfish heart rate and their subsequent mortality
Keywords: srdeční aktivita; signální rak; oxid chloričitý; Pacifastacus leniusculus; dezinfekce; cirkadiánní rytmus; úprava vody; cardiac activity; signal crayfish; chlorine dioxide; Pacifastacus leniusculus; disinfection; circadian rhythm; water treatment