Obraz etnických a národnostních menšin v českých masmédiích - Minařík, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá obrazem etnických a národnostních menšin v českých masmédiích. Teoretická část vymezuje základní teoretické pojmy a stručně charakterizuje vybrané menšiny na našem území. Dále se věnuje problematice společného soužití, problematice stereotypů, postojů a předsudků. Závěr této části je věnován problematice masmédií, mediálního produktu a mediální reprezentaci menšin v kontextu zvoleného tématu. Praktická část vychází z předpokladu, že současná česká média informují o menšinách převážně v souvislosti s negativním obsahem jako například kriminalita, nezaměstnanost apod. Výzkumná část je zaměřena na obsahovou analýzu článků denního tisku, které se týkají vybraných menšin.
The image of ethnic and national minorities in Czech mass media
Keywords: národnostní a etnická menšina; romská menšina; vietnamská menšina; ukrajinská menšina; postoje; předsudky; stereotypy; stereotypizace; masmédia; mediální produkt; mediální reprezentace.; national and ethnic minority; Romany minority; Vietnamese minority; Ukrainian minority; attitudes; prejudices; stereotypes; stereotypification; mass media; media product; medial representation.