Infinitives and participles as complements of verbs of perception - Kubík, Radovan (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce je popsat komplementaci sloves smyslového vnímání infinitivy a participii s ohledem na jejich vidovost. Významový rozdíl mezi infinitivní a participiální komplementací je ve většině gramatik často popisován jako vidový, kde infinitivní děj je považován za dokonavý, zatímco u participia za nedokonavý. Teoretická část práce vymezuje vlastnosti anglických sloves společně s pojetím vidu v anglickém a českém jazyce. Součástí práce je rovněž popis sloves smyslového vnímání a jejich komplementace. Praktická část následně za využití současné anglicky psané literatury a korpusu analyzuje relevantní množství autentických příkladů a analyzuje je jak kvantitativně, tak kvalitativně. Práce také popisuje klíčové faktory ovlivňující volbu komplementace a vidu.
Infinitives and participles as complements of verbs of perception
Infinitivní a participiální komplementace sloves smyslového vnímání
Keywords: Anglická slovesa; komplementace; slovesa smyslového vnímání; participia; infinitivy; dokonavý vid; nedokonavý vid; English verbs; complementation; verbs of perception; participles; infinitives; perfective aspect; imperfective aspect