Věkové složení populace plotice obecné (Rutilus rutilus) a jelce tlouště (Leuciscus cephalus) v řece Blanici. - Bláha, Josef (Jihočeská univerzita, 2008)
Blanice pramení v CHKO Šumava u obce Zlatá ve výšce 972 m.n.m. a ústí do Otavy u Putimi ve výšce 362 m.n.m.. Plocha povodí měří 860,5 km2, Délka toku je 93,3 km a průtok v ústí 4,23 m3 .s-1. Horní tok Blanice má typický charakter podhorského, pstruhového toku, který narušuje nádrž Husinec (vodní plocha 68 ha, max. hloubka 25,5 m). Dolní dvě třetiny toku protékají mezi řadou rybníků v oblasti Vodňan a Protivína. Toto území je i intenzivně obhospodařováno zemědělskou činností. Tyto dva faktory nejvíce ovlivňují fakt, že spodní úsek toku je silně eutrofyzovaný. Poukazuje na to i výsledek průzkumu abundance, který na první místo nejpočetněji zastoupených druhů řadí plotici obecnou a jelce tlouště. Průzkum byl proveden na 9 lokalitách postihující hlavní typy biotopu v podélném profilu spodního úseku řeky Blanice oblasti Vodňan a Protivína. Odlovy byly prováděny na 50 m úseku, vždy směrem proti proudu k místu zabraňujícímu úniku ryb(jízek, práh). Nejpočetněji zastoupené druhy plotice obecná a jelec tloušť byly hodnoceny z hlediska věkového složení populace.
The age sructure of the roach (Rutilus rutilus) population and the chevin (Leuciscus cephalus) population in the Blanice river
Keywords: lepidologická analýza; abundance; ekvitabilita; biodiverzita; lepidological analysis; abundance; equitability; biodiversity