Vybrané charakteristiky hybného aparátu u dětí ve věku 3 a 5 let - Zimová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo zjišťování tělesných rozměrů. Z těchto rozměrů byly vypočteny hodnoty indexů, které tvoří výsledky zkoušek hybnosti páteře a indexy popisující stav klenby nohy u dětí ve věku 3 a 5 let. Data byla porovnána s daty již dříve naměřenými a zároveň byla porovnána mezi dětmi různého pohlaví a různého věku. Ve většině případů bylo zjištěno, že hybnost starších probandů (ve věku 5 let) je absolutně i relativně (v porovnání se zohledněnou tělesnou výškou) větší než u mladších probandů (ve věku 3 let). Plochá noha byla stanovena dle metody Chippaux a Šmiřák více u mladších probandů (ve věku 3 let) než u starších (ve věku 5 let). Zjišťovaná antropometrická data mohou být použita k tvorbě norem pro současnou populaci dětí ve věku 3 a 5 let.
Selected characteristics of the ability to move for children at the age of 3 and 5
Keywords: tělesné složení; hybnost páteře; antropometrie; plantogram; Stiborův příznak; Schoberův příznak; Ottův příznak; Čepojův příznak; zkouška lateroflexe; Thomayerův příznak; body composition; spinal ability to move; anthropometry; plantogram; symptom of Stibor; symptom of Schober; symptom of Otto; symptom of Čepoj; the test of lateroflex; symptom of Thomayer