Kvalita života Romů ve věku 10 až 15 let v Českých Budějovicích - Šíma, Radek (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá výzkumem kvality života Romů ve věku 10-15 let v Českých Budějovicích. Teoretická část vysvětluje pojem kvality života, její vývoj a hodnocení, popisuje historii Romského etnika a to od začátku migrace Romů od Evropy až po novodobé dějiny, charakterizuje romskou kulturu, rozdíly mezi romskou ženou a mužem a jejich společenské role. Dále rozebírá romskou národnostní menšinu a postavení Romů v Evropské unii. Praktická část práce je zaměřená na zjištění zdravotního, psychického, sociálního a emočního stavu respondentů romského etnika ve věku 10-15 let. Toto multidimenzionální dotazníkové šetření potvrdilo výsledky z Národní zprávy o zdraví Romů o celkem dobrém zdravotním stavu Romů ve věku 10-15 let.
Quality of life in Roma Children in the Age between 11 and 15 Old Years in České Budějovice.
Keywords: Kvalita života; romská kultura; romská národnostní menšina; historie Romů; Quality of life; Roma culture; Roma nationla minority; Roma history