Úkoly neuvolněného starosty obce v mikroregionu Třešťsko při mimořádných událostech - Vilímková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce stanovuje úkoly neuvolněných starostů obcí v Mikroregionu Třešťsko na základě získaných informací pomocí strukturovaných rozhovorů se starosty obcí a vlastní analýzy. Výsledkem je vytvořený seznam úkolů starostů obcí, tzv. checklist, který bude starostům poskytnut k užívání. Teoretická část práce je zaměřena na rozbor právních norem a dokumentů řešících problematiku týkající se obce, orgánů obce, obecního úřadu, starosty obce, vybraných mimořádných událostí a mikroregionu Třešťsko. Cílem práce je provést analýzu rizik mimořádných událostí a zjistit, jaké úkoly plní při mimořádných událostech neuvolnění starostové obcí. Na základě analýzy provést vyhotovení checklistu k usnadnění postupu při mimořádných událostech. V rámci práce byla stanovena výzkumná otázka: "Hrozí v obcích mikroregionu Třešťsko mimořádné události, pro které potřebuje neuvolněný starosta obce dokumentaci?" Praktická část výzkumu byla zaměřena na sběr a třídění dat nutných pro zpracování checklistu pro neuvolněné starosty obcí. Na základě vlastní provedené analýzy a strukturovaných rozhovorů s jednotlivými starosty daných obcí bude vytvořena praktická část formou checklistu pro konkrétní obce. Výsledku bylo dosaženo na základě kvalitativního výzkumu formou strukturovaných rozhovorů se starosty obcí. Dle havarijního plánu kraje Vysočina byly rozebrány mimořádné události pro mikroregion Třešťsko. Na základě výzkumného šetření byl vypracován checklist pro jednotlivé starosty obcí. Z výsledků vyplývá, že každá obec mikroregionu Třešťsko se setkala s mimořádnou událostí. Dále všichni starostové daných obcí projevili souhlas s nabídkou zpracování checklistu, a jeho následným použitím v praxi. Na základě vlastního výzkumu jsem zjistila, že v daných obcích hrozí mimořádné události, o kterých starostové obcí nevědí.
The tasks of unrelesed Mayor of the village in micro region of Třešťsko during abnormal incidents
Keywords: Mimořádná událost; neuvolněný starosta obce; mikroregion Třešťsko; checklist; havarijní plán kraje Vysočina.; Extraordinary event; facilitative mayor of municipality; Třešťsko microregion; checklist; emergency plan of the Vysočina Region.