Naučná stezka kolem Kunžaku - Rozporková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá zpracováním návrhu naučné stezky se zaměřením na přírodní a klimatické podmínky v rámci lesního hospodářství a ekologii lesa v okolí jihočeské obce Kunžak. Stezka vede v blízkém okolí obce, která je součástí Přírodního parku Česká Kanada. Hlavním cílem této práce je seznámit návštěvníky i místní obyvatele s hlubší problematikou lesních ekosystémech, jejich fungování a důležitosti lesního hospodářství. V první části práce je podrobněji popsána lokalita nejen z pohledu přírodních a klimatických podmínek, ale také z pohledu historického vývoje krajiny. V praktické části je prezentován samotný návrh stezky a jejích zastávek s grafickými návrhy informačních tabulí. Dále se zde objevuje řešení monitorování změn dané lokality v podobě webové stránky a s ní související QR kódy.
Educational trail around Kunžak
Keywords: naučná stezka; Česká Kanada; informační tabule; lesní hospodářství; ekologie lesa; educational trail; Czech Canada; information boards; forestry; forest ecology