Škody způsobené černou zvěří na vybraných zemědělských pozemcích ZD Lipí - Eibl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem práce jsou škody na zemědělských kulturách způsobené černou zvěří, snižování škod zvěří, zajištění normovaného stavu vhodným odlovem a předcházení škod i prevencí před propuknutím prasečího moru. Dnešní zemědělství intenzivně zařazuje v rostlinné výrobě velmi často řepku i kukuřici a během posledních dvaceti let se mnohonásobně zvýšila velikost osevních parcel. Takovéto podmínky jsou příčinou toho, že černá zvěř se převážně zdržuje v těchto lánech, kde najde potravu a kryt, hlavně v období od června do října. K tomu přispívá i to, že v této době začíná sezóna sběračů hub či lesních plodů a divoká prasata jsou rušena. Péče myslivců, kteří se snaží formou zakládání krmelišť přilákat divočáky z polí a předcházet škodám na zemědělských kulturách, je tímto znehodnocována. Když jsou divoká prasata rušena, do rušeného lesa se nerada vrací. V lese mají stále méně klidu také tím, jak se rozmnožují a rozšiřují. Proto se stala černá zvěř ze zvířete denního zvířetem nočním, zůstávající hlavně v lánech řepky, kukuřice a obilovin.
Damages caused by wild boars on selected agricultural lands ZD Lipí
Keywords: Černá zvěř; škody zvěře; osevní parcely; předcházení škod; rušený les; krmeliště; zemědělství; myslivec.; Wild boars; animal damages; sowing plots; damage prevention; disturbed wood; feeding place; agriculture; gamekeeper.