Kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce - Kadlecová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce je zaměřena na analýzu základních složek v prsní svalovině kuřat z volného a konvenčního chovu. Maso z volného chovu zastupuje farma Loužná, maso z konvenčního chovu drůbežárna Klatovy. Cílem práce bylo zjistit obsah vody, tuku, bílkovin a kolagenu pomocí metody NIR. V literárním přehledu je vysvětlen rozdíl mezi jednotlivými chovy, dále různé vlivy na kvalitu masa a vady masa. V dalších kapitolách jsou zpracovány výsledky měření, které jsou dále porovnávány s poznatky z literatury. Závěr práce obsahuje shrnutí vše faktů.
Quality of poultry meat in related with production method
Keywords: konvenční zemědělství; ekologické zemědělství; volný chov; kuřecí maso; conventional agriculture; ecological agriculture; free range; chicken meat