Možnosti působení sester v terciární prevenci dětské obezity - Pfefferová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Teoretická východiska: Obezita negativně působí na kvalitu života dětí a její vysoká prevalence je celosvětovým problémem. Obezita je multifaktoriální onemocnění, jehož vznik ovlivňuje faktory exogenní a genetické. Exogenní faktory mohou působit přímo na obézního jedince a dají se vymezit pomocí osobní anamnézy. Protože zdravotní rizika spojená s obezitou jsou vysoká, je třeba se zaměřit na léčbu obezity v dětském věku, kdy je ještě možné změnit nezdravé návyky a zapůsobit na životní styl dětí.
The potentialities of nurses' action in the tertiary prevention of obese children
Keywords: obezita; prevence obezity; příčiny obezity; terciární prevence obezity; BMI; obesity; prevention of obesity; causes of obesity; tertiary prevention of obesity; BMI.