Účetní závěrka podle české účetní legislativy a IAS/IFRS ve vybraném podniku - Hanzlovský, Ctibor (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této bakalářské práce je porovnání účetní závěrky sestavené podle české účetní legislativy a podle mezinárodních účetních standardů v konkrétní akciové společnosti, jejíž akcie nejsou veřejně obchodovatelné na burze cenných papírů. V úvodní části jsou popsány přípravné práce účetní závěrky, uzavírání účetních knih, sestavení výkazů a příloh účetní závěrky a její následné zveřejnění. Prostřední část je věnována vykazování podle mezinárodních účetních standardů. Třetí část je věnována porovnání a hodnocení obou metod. Zaměřuje se na posouzení vypovídacích schopností výkazů pro uživatele, přínosů pro účetní jednotku, vhodnosti vykazování pro daňové účely, nákladů, užitků a celkové administrativní náročnosti a vhodnosti použití mezinárodního výkaznictví pro malé a střední podniky. V závěru jsem dospěl ke zjištění, že i přes velký stupeň standardizace české účetní legislativy zůstávají v obou přístupech dílčí rozdíly na jejichž postupném odstranění se dlouhodobě aktivně pracuje.
Final Accounts in concrete corporation according to Czech accounting law and IAS/IFRS
Keywords: Mezinárodní účetní standardy; účetní závěrka; náležitosti účetní závěrky podle IAS/IFRS; koncepční rámec IAS/IFRS; všeobecně uznávané účetní zásady; vykazování leasingu; International accounting standards (IAS); private entities; listed companies; Small and Medium {--} sized Entity (SME); financial statements.