Surrealistická skupina Ra a její literárně-výtvarné působení v letech 1936 - 1948 - Svoboda, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce popisuje vznik, působení a rozpad surrealistické skupiny Ra primárně v letech 1936 - 1948, jejíž představitelé jsou známí především jako mladší surrealisté. Nejprve v krátkosti představím starší generaci (Skupina surrealistů v ČSR), která pro mladé autory znamenala jistý odrazový bod. Formace Ra ho však překlenula a dále se věnovala tvorbě jako individuální, samostatně fungující celek. Zaměřím se jak na společnou aktivitu skupiny, ve které se prolínaly literární a výtvarné projevy, tak na jednotlivé členy a jejich díla, obohacující československý surrealismus ve zmíněném období.
Surrealist group Ra and its literary and art work from 1936 to 1948
Keywords: surrealismus; skupina Ra; Skupina surrealistů v ČSR; Bohdan Lacina; Josef Istler; Václav Tikal; Vilém Reichmann; Miloš Koreček; Václav Zykmund; Ludvík Kundera; Zdeněk Lorenc; literatura; výtvarné umění; 1936 - 1948; surrealism; group Ra; Surrealist Group in Czechoslovakia; Bohdan Lacina; Josef Istler; Václav Tikal; Vilém Reichmann; Miloš Koreček; Václav Zykmund; Ludvík Kundera; Zdeněk Lorenc; literature; fine art; 1936 - 1948