Tinder a další seznamovací aplikace aneb proč dnes hledáme partnera on-line - Stuhlová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou užívání seznamovacích aplikací mladými lidmi žijícími na území České republiky a jejich postoji k partnerským vztahům. Úvodní část je věnována teoretickým poznatkům a základním pojmům spojených se seznamováním v on-line prostoru. První polovina teoretické části seznamuje čtenáře s různými pohledy na partnerské vztahy a jejich základními stavebními pilíři na základě psychologických teorií. V souvislosti se zmíněnými atributy jsou v další části rozvedeny teorie věnující se proměnám v partnerských vztazích současnosti. Část věnovaná mileniálům a jejich charakteristice, tedy generaci Y, tvoří samostatnou kapitolu. Druhá polovina teoretické části přibližuje čtenáři seznamování v on-line prostoru, jeho vývoj a dosavadní výzkumy. Zároveň zahrnuje téma komunikace on-line či prezentaci uživatelů seznamovacích webových stránek či aplikací v on-line prostoru. V neposlední řadě čtenáře seznamuje s aplikacemi Tinder a Grindr, jejichž uživateli byli moji respondenti. Praktická část je věnována samotnému výzkumu, jehož hlavním úkolem bylo zjistit, jakou roli hrají seznamovací aplikace při navazování partnerských vztahů v životě mladého jedince. Pomocí polostrukturovaného rozhovoru byla odhalena uživatelská činnost respondentů, zkušenost a postoje vzhledem k seznamovacím aplikacím. Zároveň výzkum v závěru ukazuje názory respondentů na samotné partnerské vztahy.
Tinder and other dating apps: why we search our partners on-line
Keywords: Grindr; komunikace v on-line prostoru; partnerství; sebeprezentace; seznamovací aplikace; Tinder; výzkum on-line seznamování.; comunication in cyber world; dating applications; Grindr; on-line dating research; partnership; self-presentation; Tround.