Porovnání utužení půdy na zemědělském pozemku v závislosti na použité technologii jejího zpracování - Mach, Václav (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce řeší problematiku degradace půdy zhutněním, a jaký vliv na pedokompakci má odlišný způsob kultivace. Blíže popisuje problém zhutněných půd, vznik této degradace, jaké má následky a zda je možné zhutnění předcházet či jej následně odstranit. Zabývá se též popisem měřicího přístroje, díky němuž lze zjistit hodnoty penetrometrického odporu půdy a její vlhkosti. Blíže popsány jsou také jednotlivé pracovní operace, které na pozemku proběhly. Podrobněji je rozebráno především zpracování půdy, jelikož právě systém kultivace může zhutnění velmi ovlivnit. Uvedeny jsou nejčastější využívané systémy zpracování půdy s jejich výhodami a nevýhodami. Experiment v rámci diplomové práce je zaměřen na ovlivnění zhutnění půdy rozdílnou technologií jejího zpracování. Polní pokus proběhl na pokusném pozemku, který byl rozdělen z hlediska zpracování půdy do dvou částí. Na jedné z částí se během tří let prováděla orba a na druhé byla orba nahrazena kypřením. Po nashromáždění potřebných dat proběhlo jejich vyhodnocení. Pro lepší interpretaci jsou hodnoty penetrometrického odporu a vlhkosti půdy shrnuty v tabulkách a vykresleny v grafech.
Comparison of soil compaction on agricultural land depending on the used technology of tillage
Keywords: orba; kypření; zpracování půdy; zhutnění půdy; pedokompakce; penetrometrický odpor; vlhkost půdy; ploughing; loosening; soil cultivation; soil compaction; pedocompaction; penetrometric resistence; soil moisture