Analýza technologií těžebních prací v lesním hospodářství. - Brožek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
V této práci byl proveden rozbor těžebních technologií a techniky, která je v něm používána. Byla provedena také tři terénní měření. V nich byl zjišťován čas na zpracování celého stromu. Tento čas byl následně přepočítán na hodnotu v jednotkách min.m-3. Měřen byl dvakrát harvestor (jeden pro mýtní a druhý pro výchovné těžby) a jedna ruční motorová pila. Naměřené časy potvrdily větší rychlost harvestroru, nicméně je třeba, aby byl nasazen na stromy, které je schopna zpracovat jeho hlavice. Jinak je značně snížena jeho výkonnost a zvýšeno riziko poruchy.
Analysis of the technologies of the harvesting works in forestry
Keywords: harvestory; vyvážecí traktory; těžební technologie; čas nutný pro zpracování stromu; harvesters; forwarders; logging technologies; time necessary for processing the tree