Environmentální zdraví osob v důsledku výpadku elektrické energie - Jiráňová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
V dnešní době si již nikdo z nás nedokáže představit život bez elektřiny, potřebujeme jí ke každodennímu životu. Proto si nejspíš ani nedokážeme představit, co všechno by se mohlo stát, kdyby na větším území naší republiky došlo k výpadku elektrické energie. Jaké další následky by to mohlo mít hlavně na naše zdraví nebo i naše životy. Diplomová práce se zaměřuje na zjištění, zda rozsáhlý výpadek elektrické energie má důsledky na naše zdraví nebo životy. Ty bezprostřední dopady po začátku blackoutu již známe, ale potřebujeme zjistit, jaké následky by mohly nastat po několika dnech. Cílem práce je zjistit, jaký environmentální dopad má výpadek elektrické energie na zdraví obyvatel. Rozhodla jsem se toto zjistit v oblasti pitné a odpadní vody a zdraví z pohledu epidemiologa z krajské nemocnice České Budějovice a lékaře z KHS Český Krumlov a v neposlední řadě také pracovníka krizového oddělení na ORP Český Krumlov. Aby došlo k naplnění cíle, byl vytvořen rozbor rešerší několika blackoutů, které se odehráli v různých státech po celém světě. Další část tvořily rozhovory s odborníky a jejich následné vyhodnocení odpovědí, čímž došlo k dosažení cíle diplomové práce. Na výzkumnou otázku, která je v této práci položena, jaké jsou dopady rozsáhlých výpadků elektrické energie na zdraví a životy osob, můžeme odpovědět tak, že největší dopady by výpadek mohl mít pro lidi, kteří by museli být ubytováni v náhradních ubytovacích zařízeních. Ohroženi by byli hlavně alimentárními, infekčními, ale i respiračními onemocněními. Co se týká odpadní a pitné vody, tak velký dopad na zdraví lidí zjištěn nebyl.
Environmental health of people as a reset of a power outage
Keywords: zdraví; elektrická energie; dopad; onemocnění; blackout; health; electrical energy; impact; illness; blackout