Kvalita života u osob s lupénkou - Marková, Iva (Jihočeská univerzita, 2008)
Lupénka není onemocněním moderní doby. V dnešní době postihuje 3-7 % obyvatelstva celého světa. V diplomové práci se věnuji problematice kvality života takto nemocných. Předpokládáme, že kvalita života je ovlivňuje klienta v holistickém pojetí. Onemocnění zasahuje do osobního, pracovního i společenského života. d Lupénka tedy není jen nemocí, ale i každodenním problémem či handicapem pro toho, kdo jí onemocní.Cílem mé práce bylo zjistit, jak lupénka ovlivňuje život jedince z ošetřovatelského hlediska a jak může sestra svými intervencemi pomoci ve wellbeing tohoto člověka. Dále pak jak by mohl ošetřovatelský model Dorothy Johnsonové pomoci v pochopení problematiky takto nemocných. Pro výzkum byly vytvořeny dva dotazníky, z nichž první byl zaměřen na kvalitu života formou standardizovaného dotazníku a druhý byl vytvořen na základě analýzy modelu Dorothy Johnsonové. Dotazníky byly rozdány osobám s onemocněním v Jihočeském a Středočeském kraji. Respondenti měli po vyplnění obou dotazníků označit, který je citlivější k problémům vyplývajících z onemocnění. Výsledky dotazníkového šetření jsou graficky znázorněny a následně jsou rozpracovány v kapitole diskuse.Závěrem bych chtěla říci, že hypotézy byly potvrzeny. Lupénka ovlivňuje život v holistickém pojetí, sestra v rámci svých ošetřovatelských intervencí může významně ovlivnit wellbeing klienta s tímto onemocněním a ošetřovatelský model D. Johnsonové je efektivní pomůckou pro poskytování ošetřovatelskou péče nemocným s lupénkou.
Quality of life of a person with psoriasis
Keywords: kvalita života; psoriasis vulgaris; lupénka; ošetřovatelský model; Dorothy Johnsonová; intervence; ošetřovatelství; quality of life; psoriasis; nursing model; Dorothy Johnson; intervention; nursing