Psychické a fyziologické následky nedostatku tělesného pohybu - Pízová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je zjištění dopadu nedostatku pohybu na fyziologické a psychické zdraví člověka. Tato bakalářská práce je shrnutím poznatků o tématice pohybové aktivitě a její pozitivní působení na fyziologické a psychické zdraví a nedostatku pohybu a jeho negativní dopad na fyziologické a psychické zdraví jedince. Dále obsahuje poznatky z oblasti životního stylu, zdravého či nezdravého, zdravotní benefity, civilizační choroby, body image. Dnešní lidé jsou stále naprogramováni na život lovců a sběračů, kteří se museli při shánění potravy každý den fyzicky namáhat, protože v posledních 10 000 letech se naše genetická výbava od doby kamenné stále nezměnila. Proto nedostatečné využívání svalů při práci může být skoro stejně škodlivé, jako je kouření cigaret. V práci je zdůrazněno, jak důležitá je pohybová aktivita a jaký přínos má na zdraví jedince, i na jeho emocionální ladění. A na druhé straně, jaké jsou následky nedostatku pohybu na zdraví fyziologické i psychické. Bakalářská práce přinesla mnoho zjištění a mezi jedno z nejzajímavějších, je výzkum pohybové aktivity u onkologických pacientů. Výzkum zjistil, že pohybová aktivita může prodloužit život u pacientů s onkologickým onemocněním.
Psychological and physiological effects of deficiency of physical movement
Keywords: Pohybová aktivita; zdravý životní styl; psychické a fyziologické následky; nedostatek pohybu; zdraví; Physical activity; healthy life style; psychological and physiological effects; deficiency of movement; health