Moderní způsoby placení - Turek, Michal (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem a mapováním forem moderních způsobů placení. V teoretické části se práce zabývá historickým vývojem a současnými trendy v oblasti moderních způsobů placení, základnímu popisu technologií, vývojem hardware a problematikou zabezpečení využívaných postupů a služeb. Praktická část analyzuje na základě dat získaných formou dotazníku obsahujícího 17 otázek druhy způsobů placení v ČR, jejich využívání a rozšíření mezi občany ČR. Ze získaných odpovědí od 947 respondentů je sestaven profil českého uživatele používajícího uváděné formy placení. Data získaná v praktické části dále slouží pro srovnání praktického využití nových metod placení u občanů ČR a občanů vybrané vyspělé světové ekonomiky, v tomto případě Spojených států amerických. Z pořízených dat a z jejich provedeného srovnání se studií uveřejněnou ve Spojených státech ("2014 Consumer Payments Study" by TSYS? je možné doložit vysokou úroveň českého uživatele v oblastech moderních technologií a zároveň konstatovat, že v prostředí nových technologií a metod placení je možné ČR srovnávat se světovou špičkou.
Trends in Payment Systems
Keywords: Platební karta; internet; smartphone; aplikace; e-wallets; bezpečnost; payment card; Internet; smartphone; application; e-wallets; security