Místní poplatky v rozpočtech obcí ČR - Trávníčková, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Místní poplatky jsou příjmem obcí v České republice, u kterého mohou obce ovlivňovat jeho výši. Místní poplatky jsou upraveny zákonem č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích. V současnosti mohou obce získat příjmy z devíti místních poplatků. Je na rozhodnutí obce, jaké poplatky na svém území uloží. V teoretické části práce jsou popsány pojmy jako fiskální federalismus, jeho historie, modely a zásady; fiskální decentralizace, příjmy obcí a jejich dělení; místní poplatky a další pojmy sloužící k uvedení do dané problematiky. Vlastní analýza je zaměřena na místní poplatky. Cílem práce je analyzovat místní poplatky jako příjem obcí ČR. Jde o to, zhodnotit, v jaké míře obce využívají místní poplatky, jaké místní poplatky obce ukládají, v jaké výši, jaká je četnost využití daných poplatků v roce 2007, které poplatky jsou ukládány nejčastěji, které přinášejí nejvyšší výnos a jak se dané místní poplatky vyvíjely. Objektem zkoumání jsou obce Jihočeského kraje, které jsou rozdělené do pěti velikostních skupin. Vše je doplněno tabulkami a grafy a z nich vyplývajícími závěry.
Local fees in budgetes of communities in the Czech Republic
Keywords: fiskální decentralizace; fiskální federalismus; příjmy obcí; místní poplatky; fiscal decentralization; fiscal federalism; revenue of communities; local fees