Suburbanizace v zázemí Českých Budějovic - jihozápadní a jižní sektor - Jurák, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce vznikla jako součást výzkumného projektu Katedry geografie Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, který byl finančně podporován grantovou agenturou JU (GA JU ? grant č. 072/2010/S). Zabývá se problematikou suburbanizace v Českobudějovické aglomeraci, konkrétně v suburbiích jižního a jihozápadního sektoru. Výzkum byl zaměřen na různé aspekty suburbánní geografie, v rámci níž byla zpracována sociální, ekonomická a demografická problematika. Sleduje transformaci suburbií v období socialistickém, postsocialistickém až po současnost. Z důvodu komplexního náhledu na problematiku zkoumané oblasti byly stanoveny tři cíle, které odráží podstatu celé práce. Za účelem jejich splnění byly studiem literatury zjišťovány potřebné informace a vyhotoveny tematické mapy. Ve vybraných lokalitách byl realizován sběr a analýza dat, terénní mapování, rozhovory a dotazníkové šetření se starosty obcí. Uvedený výzkumný záměr byl splněn. Teoretická část popisuje vybrané charakteristiky sociálně ? geografického prostředí jako např. obyvatelstvo, průmysl a zemědělství, služby, cestovní ruch a dopravu. Další kapitoly se zabývají východisky výzkumu suburbanizace, vymezením základních pojmů a literaturou. Vysvětlují příčiny a podmínky suburbanizačního procesu ve vyspělých zemích světa, suburbanizaci v USA, v západní a postsocialistické Evropě. Pro praktickou část diplomové práce byl použit kvantitativní výzkum, zabývající se sběrem dat pro zařazování sídel do typů, analýzou vývoje obyvatelstva v suburbánních obcích, stářím trvale osídlených domů, počtem nově dokončených bytů, postupy vyhodnocování architektonických, urbanistických a územně plánovacích pozitiv, negativ a problémů v suburbiích. Výsledky šetření mohou posloužit jako zdroj informací o suburbánním vývoji menších měst. Práce může být využita jako informační materiál pro starosty jednotlivých obcí a představovat zpětnou vazbu pro Magistrát města České Budějovice.
Suburbanization of České Budějovice - southern and south-western sectors
Keywords: aglomerace; České Budějovice; jižní a jihozápadní sektor; rezidenční suburbanizace; urbánní geografie; agglomeration; České Budějovice; southern and south-western sector; residential suburbanization; urban geography