GEOHELMINTI JAKO PARAZITÁRNÍ ZNEČIŠTĚNÍ VENKOVNÍCH HRACÍCH PLOCH, KTERÉ JSOU VOLNĚ PŘÍSTUPNÉ A NEMAJÍ STANOVENÉHO PROVOZOVATELE - Baštýřová Brutovská, Anna (Jihočeská univerzita, 2010)
Problematika kontaminace venkovních hracích ploch je velice aktuální, avšak opomíjené téma, protože málokdo si uvědomuje riziko přenosu infekce prostřednictvím půdy. V mé práci jsem se zaměřila na popis životního cyklu geohelmintů, na projevy infekce geohelminty u člověka a jak jim předcházet. Věnovala jsem se zejména parazitům, které jsem nalezla ve vzorcích v průběhu svého výzkumu, tedy Toxocara canis, T. cati, Ascaris spp., Trichostrongylus spp., Toxascaris spp. Výzkum probíhal od října 2009 do dubna 2010 na vytipovaných lokalitách, kde jsem odebírala vzorky pro laboratorní rozbory. Rozbory jsem dělala v laboratořích Parazitologického ústavu Akademie věd České republiky. Cílem této práce bylo zmapování míry parazitárního znečištění na venkovních hracích plochách. Venkovní plochy jsem pro porovnání rozdělila na plochy, které mají provozovatele (školky) a na plochy, které provozovatele nemají. Z toho také plyne hypotéza: Na venkovních hracích plochách, které jsou volně přístupné a nemají stanoveného provozovatele je parazitární znečištění. Výzkumem se moje hypotéza potvrdila.
Geohelmint as a parasitic contamination of outdoor playing areas which are free-for-all and without any keeper
Keywords: geohelmint; parazit; venkovní hrací plocha; vyhláška; geohelminth; parasite; outside playing area; public notice