Key Motifs in Oscar Wilde's and H. C. Andersen's Fairy Tales - Vomastková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je analýza klíčových motivů, které se objevují v pohádkách Oscara Wilda a Hanse Christiana Andersena. Teoretická část práce se zaměří na charakteristiku pohádky a pohádkové motivy, kterými lze tvorbu obou autorů v oblasti dětské literatury vymezit. Práce dále představí oba autory a jejich dílo, přičemž se pokusí charakterizovat vliv H. Ch. Andersena na dětskou viktoriánskou literaturu a zařadí dílo Oscara Wilda do kontextu viktoriánské prózy. Jádrem práce bude analýza vybraných motivů Andersenových a Wildeových pohádek s ohledem na dobovou náboženskou zkušenost (motiv dobra a zla, pokání, lásky a sebeobětování). Práce se v závěru pokusí stanovit společné znaky a motivy v pohádkách obou autorů a zmíní Andersenův vliv na pohádky Oscara Wilda.
Key Motifs in Oscar Wilde's and H. C. Andersen's Fairy Tales
Klíčové motivy v pohádkách Oscara Wilda a Hanse Christiana Andersena
Keywords: H. Ch. Andersen; Oscar Wilde; pohádka; pokání; sebeobětování; láska; dobro a zlo; H. C. Andersen; Oscar Wilde; fairy tale; repentance; sacrifice; love; good and evil